dinsdag 11 januari 2011

Wat vazen niet vertellen kunnen



Als je een vaas(vorm), bepaald decor of glazuur mooi vindt, dan wil je natuurlijk weten welke fabriek deze gemaakt heeft en/of er andere modellen vervaardigd zijn en wanneer. De vazen van Scheurich zijn redelijk goed gedocumenteerd, maar meestal is het moeilijk te achterhalen welke firma een specifieke vaas gemaakt heeft. Er bestaat helaas geen catalogus in boekvorm of online waarin alle vazen en designers staan. Dat is (nog) onmogelijk door de enorme productie voor/in/na het tijdsvak 1965-1980.

Vazen uit Nederland (Flora, Vulcana), Scandinavië (Royal Copenhagen), Italië (Ravelli), Canada (Beauce) en vele andere landen lijken soms veel op hun Duitse zusjes. Dat maakt het identificeren nog moeilijker. Er valt al puzzelend nog veel te ontdekken.

Nietszeggend
Het fabrieksgetal onderaan een vaas zegt helaas niets over de kleur van het glazuur; dat is niet zichtbaar in het nummer.
Ook zegt het nummer niets over de hoeveelheid exemplaren dat van een vaasje gemaakt is.
Verder is aan het modelnummer niet af te lezen hoe oud een vaasje is, daar nummers hergebruikt zijn. De nummers zijn daarenboven ook niet oplopend in numerieke volgorde toegekend.
Je kunt ook niet zien wie de keramist van dienst was, want de keramist had geen eigen getalscode en de vaasjes zijn bijna altijd ongesigneerd. Er is sowieso heel weinig bekend over de ontwerpers van de vazen. De meeste firma's hebben hun archieven slordig beheerd of zijn inmiddels failliet. Het is vaak niet meer te achterhalen wie de designers waren of hoe de glazuren waren samengesteld. Ook is niet bekend hoeveel exemplaren van een bepaald model gemaakt zijn en in welke kleurstelling. Van de grotere fabrieken zijn slechts een paar designers bekend.

4 opmerkingen:

  1. Hello!
    Found your blog today, and ohhhhhhhhh i wish it was in english:)
    Are the library in Amsterdam open durng weekends??? Do you know what times?
    I love W. German pottery, collecting and would love to go if it´s possible.
    You can find my blog where I simply show one vase at the time. Hope to hear from you

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Cinna,
    I follow this blog since a while and I don't speak Dutch as well but I can advice you to use Google Chrome as internet browser. It translates websites automatically from all the languages thanks to Google Translate! It's fantastic :D

    I live in Amsterdam and I can tell you that the Central Library, where the exhibition was, is open 7 days a week.
    Unfortunately the exhibition is ended :( But Rene does a great job here and you can find really useful info in this blog :)

    I hope I was helpful.

    Ciao!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo René,
    Je vertelt alles op een heel duidelijke manier. Ik ben erg verbaasd over de hoeveelheid informatie die je over de germany-vazen hebt. Ik ben zelf al sinds jaren een verzamelaar en ik vind het moeilijk om aan achtergrondinformatie te komen.
    Is het goed als ik tekst van je blog voor mijn eigen website gebruik?
    Groeten, Angelo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prima. Plaats je dan een linkje naar mijn site? Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, René

    BeantwoordenVerwijderen