donderdag 6 januari 2011

Beroemde keramiekfabrieken: ES Keramik


Periode: 1921-1974
Ontwerpers: o.a. Willi Hack, Hans Krämer
Bijzonderheden: Josef Emons en Jean Fuss richtten op 17 februari 1921 Fuss & Emons op in Rheinbach (Nordrhein-Westfalen). In 1948 scheidden hun wegen. Het bedrijf Fuss & Emons werd in tweeën gesplitst. J. Emons Söhne, Keramik- und Terrakottafabrik verkochten sindsdien keramiek onder de naam ES Keramik. Jean Fuss & Sohn produceerden onder de naam Marei. In 1971 ging het nog goed met ES Keramik door orders vanuit Canada en Australië, maar in 1974 moest de fabriek sluiten omdat hun productie niet meer aan de smaak van het publiek voldeed. Een deel van de machines werd aan Ruscha verkocht. Het ernaast gelegen Marei nam het bedrijfsterrein van ES Keramik over en een meerderheid van de werknemers. Majolikafabrik Rheinbach Jean Fuss & Sohn GmbH & Co. KG, zoals Marei officieel heet, bestaat nog altijd en is gevestigd aan de Keramiker Straße 3 - 17 in Rheinbach.
Signatuur: ES Keramik gebruikte witte klei, maar die werd daarna vaak geheel geglazuurd waardoor de witte klei niet meer zichtbaar is.
Op de bodem staat een twee- of driecijferig modelnummer gevolgd door een '/' en in twee cijfers de hoogte in centimeters.
In de jaren zestig en zeventig plakte ES Keramik zilverkleurige stickers met 'KERAMIK ES' of 'KERAMIK ES handgemalt'.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb een soort gelijke vaas, maar dan met gele vlakken en een oor er aan.
    Aan de onderzijde staat niets....komt deze dan van de zelfde fabriek?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt dit motief in diverse kleuren: rood, geel, paars, maar als het een exemplaar van ES Keramik is, dan moet er wel een nummer op staan zoals op de linker foto te zien is. Soortgelijke vazen zijn ook door andere firma's gemaakt. Eigenlijk zijn die van ES Keramik een 'kopie' van de vazen die Roth maakte. Die van Roth zijn het succesvolle origineel, die van ES de navolger.

      Verwijderen