zondag 16 januari 2011

Hoeveel betalen voor Duits aardewerk?



De prijzen die je moet betalen voor een vaas variëren enorm. Op rommel- en vlooienmarkten kun je soms voor 50 eurocent al een leuk vaasje op de kop tikken. Op Marktplaats.nl of eBay.de moet je voor datzelfde vaasje van 15 centimeter hoog al gauw 6 euro neertellen (exclusief verzendkosten). In een kunsthandel vragen ze voor dat zelfde exemplaar soms wel 15 euro.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig draaiden de keramiekfabrieken in West-Duitsland overuren om bruin vaaswerk te produceren. Deze vazen zijn het minst populair onder verzamelaars en daardoor voor een prikkie op de kop te tikken. Juist deze vazen zorgen voor een warme en natuurlijke uitstraling in het interieur van nu. Met een paar fraaie exemplaren druk je voor weinig geld je eigen retrostempel op de inrichting van je huis.


Veruit de duurste vazen zijn die met lavaglazuur van de firma Roth. Een geel of oranje vaasje van 19 centimeter doet al gauw 45 euro. De paarse en oranje exemplaren zijn nog populairder, die gaan voor meer dan 100 euro over de digitale toonbank. Ook Scheurich-vazen met het Montignac decor zijn gewild (minstens 75 euro). Vloervazen (>45 centimter) worden steeds duurder door hun zeldzaamheid; voor een beetje sixties-vaas kom je ook al snel op 75-90 euro uit. Een vloervaas van Scheurich kostte destijds gemiddeld 15-20 euro (49,99 DM).

Redelijke bedragen naar vaasgrootte
10-22 cm                          05-10 euro
22-30 cm                          10-15 euro
vloervazen van 30-45 cm    20-30 euro

De marktwaarde van keramiek gaat sterk naar beneden als er een stukje vanaf is, een haarscheurtje zichtbaar is of als er sprake is van een onbedoelde glazuurfout. Dit geldt zeker voor objecten die massaal gemaakt zijn. Het is daarom belangrijk om goed te kijken voor je koopt. En te voelen met je vingertoppen.
Meer gecompliceerde glazuren kosten meer dan simpele.
Zeldzame (of weinig aangeboden) vazen zijn gewilder dan veelvoorkomende.
'Fat lava'-vazen werden vanaf 2006 duurder door de gelijknamige tentoonstelling in het Engelse Norfolk.
De prijzen zijn in Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten hoger dan op het Europese vasteland, omdat ze daar zeldzamer én gewilder zijn.

Binnen de Europese Unie is er sprake van vrij verkeer van goederen en diensten. Je zult niet worden geconfronteerd met onverwachte kosten. Wanneer je iets buiten Europa koopt en dit laat opsturen, krijg je te maken met de douane als jouw bestelling bij een webwinkel exclusief vervoerskosten boven de 22 euro uitkomt. Voor vragen over tarieven en andere vragen, kun je bellen met de Douanetelefoon op 0800-0143.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten