zondag 23 januari 2011

Beroemde keramiekfabrieken: Carstens Tönnieshof


Periode: 1945-1984 (de VEB Steingutfabrik heet sinds 1990 Carstens Keramik Rheinsberg)
Ontwerpers: o.a. Trude Carstens, Gerda Heuckenroth, Dieter Peter
Bijzonderheden: Op 30 april 1878 kocht Christian Hinrich Carstens de groothandel Carstens & Stahl. In 1892 verworf Christian Carstens samen met zijn broer Ernst Carstens een keramiekbedrijf in Rheinsberg (Brandenburg). Lange tijd bestond het bedrijf uit vele vestigingen, maar door de Tweede Wereldoorlog viel het bedrijf uit elkaar. Nadat ze hun keramiek- en porseleinfabrieken op Oost-Duits grondgebied in 1945 kwijt waren geraakt, richtten Christian en Ernst Carstens de firma Carstens Tönnieshof op. Carstens Uffrecht werd in 1945 de Oost-Duitse vazenmaker VEB Haldensleben. De West-Duitse firma Carstens was vanaf 1947 in Fredelsloh (Niedersachsen) gevestigd. Carstens vervaardigde niet alleen vazen, maar ook lampvoeten, kaarsenstandaards, wandreliëfs en klokbehuizingen. Van elk ontwerp maakte Carstens slechts een beperkt aantal exemplaren, veel minder dan bijvoorbeeld Scheurich deed. In de jaren zeventig waren er filialen in Brazilië, Argentinië, Chili, Australië en Oostenrijk. In 1977 sloot het bedrijf in Fredelsloh. In 1984 maakten financiële problemen een eind aan Carstens Tönnieshof. In 1990 werd Duitsland herenigd en daardoor kwam de voormalig Oost-Duitse VEB Steingutfabrik weer in handen van de familie. De naam werd gewijzigd in Carstens Keramik Rheinsberg. In 2005 nam Carstens de merknaam Silberdistel over. Carstens Keramik Rheinsberg is nu gevestigd aan de Rhinstrasse 1, 16831 Rheinsberg.

Signatuur: Carstens maakte vazen met roodbruine klei.
Carstens signeerde haar producten duidelijk met twee ingebakken huisjes met een C eronder, gevolgd door een modelnummer-hoogte en de woorden 'W.-GERMANY' . Op de bodem staat soms een driecijferig modelnummer gevolgd door een enkel nummer waarbij 1 staat voor het kleinste model en 6 voor het grootste exemplaar. Er zijn ook modellen waarop de hoogte in centimeters staat.
Carstens gebruikte goudkleurige stickers met daarop 'TÖNNIESHOF Carstens W-GERMANY'.
Site: http://www.keramik-rheinsberg.de/ (met bedrijfsgeschiedenis en film)

6 opmerkingen:

  1. Hallo, heb zojuist een schaal gekocht waarop een goudkleurige sticker zit van Carstens,, nu staat er verder geen kenmerkende ingebakken huisjes of ander merk op.. het heeft een gouden rand de vorm van een schelp of mislukte nier.. en een gele bodemkleur die uitloopt naar donker bruin met een lichtblauwe kriebellijn..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms staat op andere producten dan vazen geen merkteken. Denk aan bloempotten of schalen. Maar als de sticker er echt (niet later opgeplakt) uitziet, dan kun je er vanuit gaan dat het een echte Carstens is ;-)

      Verwijderen
  2. Goeden dag, ik heb de e4-20 in mijn bezit en ik heb begrepen dat dit een zeer zeldzaam exemplaar is. Kunt u mij vertellen wat hij ongeveer waard is? Hij is puntgaaf en met mooie heldere kleuren geel en turquoise

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goeden dag, ik heb de e4-20 in mijn bezit en ik heb begrepen dat dit een zeer zeldzame vaas is! Hij is puntgaaf en heel mooi gekleurd met geel en turquoise!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kunt u mij de waarde ongeveer geven van deze vaas?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan ik alleen als ik een foto heb, en ben geen taxateur. Tip: Kijk eens op eBay of Marktplaats, dat geeft altijd een goed indicatie.

    BeantwoordenVerwijderen