zondag 23 januari 2011

Online vazen kopen


Als je weet wat je het liefste wilt gaan verzamelen, dan vind je het meest op advertentiesites en je hoeft er de deur niet voor uit. In online advertenties voor West-Duits keramiek wordt geregeld de term 'Panton Eames era' gebruikt, een verwijzing naar de Deense ontwerper Verner Panton (die een voorliefde had voor intense kleuren en geometrische vormen) en het Amerikaanse kunstenaarsechtpaar Charles & Ray Eames.

Zoekhulpjes
Advertentiezoeker.nl, Marktzoeker.nl en Veilingkijker.nl zoeken o.a. in de advertenties op MarktPlaza, eBay, Tweedehands.net, 2dehands.nl, MarktGigant.nl en Speurders.
http://www.advertentiezoeker.nl/
http://marktzoeker.nl/
http://www.veilingkijker.nl/

Zoek je iets speciaals en wil je per e-mail op de hoogte blijven? Gebruik dan Zoekwekker.nl. ZoekWekker neemt het zoekwerk uit handen en stuurt automatisch een e-mail als het gezochte aangeboden wordt. Zoekwekker speurt meerdere malen per dag Nederlandse veiling- en advertentiesites af.
http://www.zoekwekker.nl/

Tips voor online aankopen
  • Bepaal voor jezelf de maximumprijs die het gewenste product mag kosten.
  • Maak gebruik van de vele zoekmogelijkheden die vraag- en aanbodsites bieden.
  • Controleer bij veilingsites of bijvoorbeeld veilingkosten, afleverkosten en btw bij de prijs zijn inbegrepen.
  • Hou rekening met de verzendkosten - die vaak hoger zijn dan de prijs van het object zelf - of reiskosten. Kijk of het voordeliger is om iets op te halen (per auto of trein bijvoorbeeld) of dat versturen goedkoper is.
  • Neem contact op met de verkoper bij vragen.
  • Ben je vaak niet thuis als de postbode langskomt? Geef dan je werkadres op als bezorgadres, dan hoef je niet naar het postkantoor om het op te halen.



Kopen op eBay
Op eBay zijn grotere verkopers actief. De prijzen liggen vaak hoger dan op Marktplaats, maar het aanbod is dat ook. Het feit dat eBay een veilingsite is, verleent extra spanning aan het kopen. Enkele opmerkingen bij het kopen op eBay:
  • Elk eBay-lid heeft een feedbackscore. Dat bestaat uit een getal dat het commentaar van kopers en verkopers aangeeft. Het percentage positieve feedback wordt berekend op basis van het totaal aantal beoordelingen (exclusief herhaalde feedback van hetzelfde lid in dezelfde week) die de afgelopen 12 maanden zijn ontvangen. Wie meer wil weten, kan alle individuele ervaringen nalezen over elke koop of verkoop die de persoon ooit heeft gedaan, door op de score te klikken. Bij meer dan tien positieve commentaren krijgt de verkoper of koper een geel sterretje. De kleur van dat sterretje wordt via donkerblauw uiteindelijk rood met een kometenstaartje. Dan is de (ver)koper inmiddels wel meer dan 100.000 transacties verder.
  • eBay werkt met een 'autobod'. Eerst moet de verkoper een startprijs aangeven, een aanbiedingsduur kiezen, en eventueel een minimumprijs of 'Nu kopen'-prijs. Daarna kunnen belangstellenden hun maximumbod invoeren. Hoeveel euro dat is, weet alleen eBay. eBay gebruikt het om voor de verschillende bieders automatisch te bieden. De startprijs wordt zo verhoogd totdat er nog maar één bieder over is. Die hoeft niet per se zijn maximumbod te betalen. Hij betaalt namelijk één prijsstapje meer dan de op één na hoogste bieder. Een overboden koper kan daarna weer een nieuw maximumbod invoeren. Bij eBay is een bod bindend voor koper en verkoper.
  • 'Nu kopen' betekent op eBay dat elke bieder het product meteen, zonder veiling, mag kopen voor de vastgestelde prijs.

Online kopen en wettelijke bepalingen
Op Marktplaats is een bod niet bindend – het verplicht niet tot aankoop of verkoop. Het is een advertentiesite. Bij veilingsites als eBay en Qoop is de slotbieding wel bindend. Daar betekent eenmaal, andermaal dus echt: verkocht.

Meestal heb je bij aankopen op Marktplaats geen recht op bedenktijd. De meeste aankopen vinden plaats tussen particulieren (allebei consument) en dan geldt de wet Koop op Afstand niet. Je kunt natuurlijk wel afspreken met de degene die iets verkoopt dat je wilt kunnen terugsturen als het niet bevalt, of dat je het persoonlijk wilt komen kijken of passen.



Op Marktplaats adverteren ook bedrijven. Alleen als je in een digitale winkel komt, telt de wet Koop op Afstand en geldt de regel dat je een bedenktijd hebt van zeven werkdagen na ontvangst van het product. Gedurende zeven dagen heb je het recht de koop kosteloos en zonder opgaaf van reden te ontbinden. De verkoper is verplicht uit te leggen hoe dat moet. De wet Koop op Afstand is niet van toepassing op de koop van onroerend goed, reisovereenkomsten, financiële diensten en internetveilingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten