dinsdag 11 januari 2011

Een keramiektrip: Rheinbach


De stad Rheinbach is vanaf midden negentiende eeuw verbonden met de keramiekindustrie, waarschijnlijk door de nabijheid van pottenbakkersplaats Adendorf en de daar aanwezige klei.





Otto Keramik aan de Industriestrasse 12, 53359 Rheinbach, maakt keramiekproducten, ook in opdracht naar eigen wensen. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 09.00-12.00 en 14.00-18.00 uur, zaterdag 09.00-12.00 uur. Meer informatie op http://otto-keramik.de/





De brochure Keramik in der Stadt Rheinbach van Dietmar Pertz hoort bij de tentoonstelling ‘zeitnah und formschön – Keramik der 50er Jahre aus Rheinbach’ die in 2005 in het Glasmuseum Rheinbach te zien was. De publicatie is voor vijf euro te koop in het Stadtarchiv Rheinbach aan de Polligsstraße 1, Glasmuseum Rheinbach aan de Himmeroder Wall 6, en in de boekhandel aldaar.


Marei Keramik zit op het terrein waar tot in de jaren zeventig ook ES Keramik gevestigd was. Toen ES Keramik failliet ging, nam Marei Keramik het bedrijfsterrein over. Marei bestaat nog altijd. Majolikafabrik Rheinbach Jean Fuss & Sohn GmbH & Co. KG, zoals Marei officieel heet, is gevestigd aan de Keramiker Straße 3 - 17 in Rheinbach. Marei maakt nu alleen nog bloempotten, geen vazen of andere objecten meer.



Van de in 1998 gesloopte Ruscha-fabriek aan de Koblenzer Straße is niets meer te zien. Op het terrein van de voormalige Ruscha-fabriek aan de Koblenzer Straße staat nu een Aldi supermarkt (Meckenheimer Strasse 11, Rheinbach). Twee grote reliëfs uit het voormalige kantoor van Ruscha zijn ingemetseld in de nieuwe Raiffeissenbank aan de Hauptstrasse 36-46. Een reliëf en het stadswapen liggen in het Stadtarchiv Rheinbach.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten