zondag 16 januari 2011

Beroemde keramiekfabrieken: ScheurichPeriode: 1948-heden
Ontwerpers: o.a. Heinz Siery, A. Seide, Monica Schödel-Müller, Werner Nowka
Bijzonderheden: Alois Scheurich en zijn neef Fridolin Greulich richtten in 1928 een groothandel in glas, porselein en keramiek op in Schneeberg bij Amorbach. In 1938 vestigde Scheurich zich in Kleinheubach (70 kilometer ten zuidoosten van Frankfurt). In 1948 begon men met de fabricage van huishoudkeramiek. In 1954 stopte Scheurich met de groothandelsactiviteiten en richtte zich helemaal op het zelf vervaardigen van keramiek. Aanvankelijk maakten ze vooral bowlschalen en asbakken, maar ze stapten al snel over op vazen en bloempotten.


Scheurich maakt(e) vooral vazen en bloempotten, maar heeft daarnaast ook onder andere asbakken, spaarvarkens, kaarsenstandaards, bierpullen, buffetklokken, wandreliëfs en kerstboomhouders geproduceerd. Scheurich heeft, een enkele uitzondering daargelaten, geen keukenklokken of lampvoeten gemaakt.

Scheurichs hegemonie begon aan het eind van de jaren zestig. Scheurich hield zijn prijzen laag en gecombineerd met in de smaak vallende designs zorgde dat voor een miljoenenomzet. De strategie van Scheurich daarbij was even simpel als doeltreffend: dezelfde modellen werden telkens van andere decoraties voorzien. De ontwerpen werden twee maal per jaar aan de veranderende smaak van het publiek aangepast.

De meest succesvolle vaasmodellen zijn er in tientallen glazuuruitvoeringen (decors). Heinz Siery ontwierp vaasmodel 271-22 in 1959 en die ging decennialang met de mode mee. Een andere belangrijk designer voor de vormen was A. Seidel. De belangrijkste designer voor de glazuren was Oswald Kleudgen.

Enkele bekende motieven zijn Montignac (1972-1973; handgeschilderd), Amsterdam (uienmotief/Zwiebeldekor; 1974-1975), Fabiola (donkerbruin-rood overloopglazuur) en Jura (fossielen-/slakkenmotief).

Sommige designs werden speciaal voor exportdoeleinden gemaakt; op de bodem van die vazen staat geen West Germany, maar 'foreign'. Toch kwamen ook vazen met 'foreign' op de thuismarkt terecht.

De vazen werden bij 1000 graden gebakken en kwamen uit gietvormen. De meest extreme glazuren en patronen bleven in West-Duitsland. Rode en oranje vazen werden het beste verkocht. Gele en paarse minder. Grote vloervazen kostten 40-50 Deutsche Mark (20-25 euro) per stuk en waren te koop in de warenhuizen Karstadt en Kaufhof. Van elke vaas zijn minstens 500 stuks vervaardigd.

In de jaren tachtig begon Scheurich met het maken van bakvormen, tafelgrills en terracotta ovenschalen. In de jaren negentig komen daar ook allerhande schaaltjes bij in de 'Pop Keramik'-serie; die fröhliche Bananen-Schale, die herzlich schöne schlecken Schale, die Knusper-, Knabber-, Bonbon-Birne (9,95 gulden per stuk bij Blokker; 4 euro).

Scheurich heeft nu als motto 'mode voor planten' en komt daarom met vier seizoenscollecties per jaar. Het glazuurbakken van de vazen en potten vindt plaats in Kleinheubach. Enkele modellen worden in het buitenland gekocht en in de fabriek verfijnt. De firma is vooral te vinden op beurzen in Amerika, Italië en Duitsland om hun waren te verkopen aan winkelketens. Er werkten in 2009 350 medewerkers.


Scheurich is zelf niet in het bezit van elke vaas die het ooit gemaakt heeft. De recepturen voor de glazuren zijn wel bewaard gebleven. Deels met foto, deels met namen van de desbetreffende vaas erbij.


Scheurich is nu ook de eigenaar van de naam Ruscha, maar niet van de originele mallen ervan.

De firma heeft geen winkel in de fabriek, maar in Kleinheubach bevindt zich 'der Keramik Basar' aan de Bahnhofstraße 12 en daar is een groot assortiment Scheurich-vazen en bloempotten te koop.
In Nederland was huishoudfirma Blokker tot circa 2006 de verkoper van Scheurich-bloempotten. Anno 2010 verkopen o.a. de acht vestigingen van tuincentrum Ranzijn hedendaags Scheurich keramiek.

Signatuur: Scheurich maakt altijd gebruik van witte klei.
De vazen zijn gesigneerd met ' W.GERMANY ' of ' WEST GERMANY' gevolgd door drie cijfers (die het modelnummer duiden), een streepje en twee cijfers (die de hoogte van de vaas aangeven). Rond 1990 wordt 'WEST GERMANY' gewijzigd in 'Made in GERMANY' en dat zowel op de vaasvoet als op de gebruikte sticker.
Het is niet mogelijk om de vazen te dateren aan de hand van de nummering, omdat nummers vaak hergebruikt zijn en niet oplopend zijn toegepast.

31 opmerkingen:

 1. Hoi Rene,

  Ik heb een vaas, (wijn)kan van Foreign 275 17. Deze is bruinig en zeegroenig van kleur en heeft druiventrossen en -bladeren erop gedecoreerd. Dit alles in heel rustige tinten. Kun je me hier meer over vertellen?
  Groetjes, Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zou een kannetje van Scheurich kunnen zijn, maar de firma Marzi & Remi heeft in 1952 ook een wijnkannetje gemaakt met nummer 275 17.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo
  Ik heb 2 vazen van Scheurich; 291-28 en 493-21. W.GERMANY.
  Kun je iets zeggen over de waarde?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan alleen zeggen dat beiden in de jaren zestig van de twintigste eeuw zijn gemaakt. Kijk eens op ebay.de en voer de nummers als zoekterm in, dan zie je wat er voor gevraagd wordt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo
  ik heb een aparte vaas van scheurich en kan hem nergens vinden. een paar jaar geleden heb ik de vaas laten taxeren en de waarde was toen 80 dollar. nu wil ik de vaas opnieuw laten taxeren maar weet niet waar. er staat alleen op de onderkant 529-38

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het model is vervaardigd in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het is mogelijk dat Heinz Siery in 1961 de vorm ontworpen heeft, maar dat weet ik niet zeker. Het is moeilijk om meer te schrijven zonder foto. Er zijn van dit model voor circa 45 euro al exemplaren online te koop. Bijvoorbeeld bij http://www.vandittumendattum.nl/

   Ben ook nieuwsgierig: Wie deed de taxatie? Wie gaat hem doen? Wilt u de vaas gaan verkopen of is het uit nieuwsgierigheid dat u de vaas weer laat taxeren? Succes in ieder geval.

   Verwijderen
 6. goedemiddag

  ik kwam toevallig op uw site terrecht, en vindt het leuk om te zien dat ik toch wel een oude vaas in me huissie heb staan, er staat op de onderkant 529-38 hoogte omgeveer 38 centimter, met een ridder met pijl en boog erop geschilderd in laagjes. bent uw bekent met dit model??

  Mvg Mariska D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Mariska,
  Ja, het model is me bekend en ook het motief. Het is een vaas uit de jaren zestig van de firma Scheurich. Je hebt ook vazen in hetzelfde model met bijvoorbeeld een wagenmenner of een eland erop. Een nieuw hobby: verzamelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Rene

  Nee verzamelen is niet iets voor mij hahaha, ik heb hem ooit gekregen van mijn opa en oma, maar was gewoon nieuwschierig naar de afkomst ervan :)

  Groetjes Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Rene, wat een leuke site ! Ik heb hier een Scheurich vaas staan die 35 cm hoog is, rood met zwarte strepen onder en het oor en de bovenkant wordt gefaceerd bruin/geel .
  Onder de vaan staat dus Schreurich -Keramiek W-Germany
  nr 401-35. weet je hier iets van en wat is de waarde als ik hem wil verkopen ?
  groet Emma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat de waarde is, hangt af van de gewildheid van het glazuur. Van het model dat je hebt, zijn best veel exemplaren gemaakt, wat hem minder waard doet zijn. In diverse retrowinkels wordt er rond 35 euro voor gevraagd, dus het kan wat meer zijn als het een interessant glazuur is en wat minder als het om een bruine zou gaan. Stuur eens een foto naar renecvandam at gmail . com en dan kan ik het beter beoordelen. En ben nieuwsgierig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,ik heb een rumtopf met nr.820-31,kun je hier iets over zeggen?

   Verwijderen
  2. Alleen dat Scheurich heel veel Rumtopfe gemaakt heeft en dat je ze heel veel in kringlopers tegenkomt. Er zijn nog niet veel mensen die ze verzamelen, dus voor 5-10 euro kun je ze meestal wel op de kop tikken. Een complete set bestaat uit een pot met deksel en 6 bakjes. Een lepel hoort niet tot de standaardset (in tegenstelling tot bij pindasetjes). Een mooi nieuw verzamelgebied misschien?

   Verwijderen
 11. Hallo,
  Wat een leuke site. Ik vind die spullen uit de jaren 70 toch altijd zo leuk, heb het als kind nog net even meegemaakt, schitterend!
  Ik heb dus afgelopen weekeinde 2 vazen gekocht met een leuke kleurstelling. Al zoekende kwam ik hier terecht.
  Het zijn Scheurich 213-20 in bruin/rood en 203-22 in bruin/beige/oranje. Heel leuk.
  IS het nu zo dat Scheurich elk jaar het glazuur aangepast heeft, of ook meerdere glazuren toegepast heeft per type elk jaar? Moeilijk te zeggen dus uit welk jaar zulke vazen zijn?
  Is er ergens een overzicht met types en fotos?
  Ik denk dat dit het begin is van een verzameling (oei oei!), ik ben vandaag al bezig een groot nieuw schap op te hangen!
  groetjes, Mathieu

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Scheurich bracht elk jaar minstens twee keer nieuwe glazuren uit zowel op bestaande modellen als op nieuwe. Sommige modellen zijn wel twintig jaar meegegaan, andere slechts een seizoen. Aan de stickers is heel globaal te zien uit welke periode een bepaalde vaas is, als die er nog op zitten natuurlijk. Er bestaan cd-roms met overzichten van nummers, namen en productiejaar. Kijk maar op deze blog, dan vind je die info ook wel. Veel plezier bij je nieuwe hobby.

   Verwijderen
 12. hoi Rene,

  Allereerst mijn complimenten voor deze leuke site.

  ik ontdek vandaag deze site omdat ik aan het speuren was.
  Ik ben in het bezit van een vaas met aan de onderkant de tekens; E.4-30 w.-germany en daarboven een logo(soort huisjes naast elkaar?)met een soort c eronder.
  De kleur is blauw groen en de vaas zelf is recht dus zonder vorm.
  Nu weet ik waar het vandaan komt en dat het waarschijnlijk van Bay is,maar kun jij er nog wat over vertellen of heb je dan een foto nodig.
  Ik denk zelf dat die qua waarde zo tussen de 10 en 15 euro is maar vind deze stijl vazen eigenlijk wel erg mooi zelf.

  groetjes
  Paul
  Schiedam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Twee huisjes klinkt als Carstens. Een foto is wel handig van de vaas en de bodem... renecvandam at gmail punt com ;-)
   De waarde is niet belangrijk, als JIJ hem maar mooi vindt en ze wilt verzamelen of plaatsen in je huis, toch?

   Verwijderen
 13. Hallo,

  Leuke blog om over de West-Germany vazen te lezen!
  Na het lezen van deze blog, ben ik ook erg benieuwd naar de waarde van mijn vazen. Ik heb twee West-Germany vazen:
  - Scheurich keramik 496-28 (Lora?) 28 cm hoog met handvat
  - West-Germany 504-24 met in het midden drie bolletjes en in ieder bolletje een halve bolletje
  Weet iemand hier toevallig meer over en wellicht de waarde?

  Groeten,
  Tina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt een foto sturen naar renecvandam apenstaart gmail punt com ;-)

   Verwijderen
 14. ik heb een vaas met het nummer 333-35 heel erg antiek Weet iemand hier iets over?>

  BeantwoordenVerwijderen
 15. gevonden in de tuin van een grote villa.
  ben wel nieuwsgierig naar de herkomst.
  licht zeegroen glazuur met goudkleurige rand.
  Bodem merk foreign 203/10.

  met vriendelijke groet Cor

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat leuk dat ik op dit blog terecht kom. Ik heb twee vazen in huis waarover ik wel meer wil weten. Een donkerbruine met op de onderkant 720 / 30 en een okerkleurig kannetje met 'oor' met daarop 416 / 26 W. Germany. Op de donkerbruine staat geen W. Germany of foreign of iets dergelijks. Kan het zijn dat het een ander merk is dan van Scheurich? En natuurlijk ben ik benieuwd wat de waarde ongeveer is van de vazen waar ik soms bloemen in zet.

  Groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mail maar naar renecvandam apestaart gmail punt com met foto, dan kan ik een beter antwoord geven ;-)

   Verwijderen
 17. ik heb een grijze po van 13 cm hoog en doorsnede bovenkant van 20cm met blauwe bloemen erop en een handvat/oor erop die ook blauw gekleurd is van het merk W.Germany met code 227-13 of 221-13. Ik kan dit nergens op internet terugvinden. Het is zeker 40 jaar geleden bij mijn ouders terecht gekomen. Heeft u enig idee van de waarde?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Stuur een foto van object en bodem naar enecvandam at gmail punt com Zonder deze foto's kan ik er zeker niets van zeggen...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo,

  Ik heb vandaag net een vaas gevonden "W-Germany 1502-30" . Ze heeft een effen aubergine kleur, met daaronder een effen kleurlaag blauw-grijs.
  Omdat ik wou opzoeken hoe oud deze vaas zou kunnen zijn, kwam ik op je blog terecht.
  Heb jij een idee wanneer deze vaas geproduceerd werd ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mail maar naar renecvandam apestaart gmail punt com met foto, dan kan ik een beter antwoord geven ;-)

   Verwijderen
 20. Dag rene

  Ik heb zojuist een vaad gescoord met het uiterlijk van een west germany vaas maar met alleen een nummer onderop. Is dit dan een nepper?

  BeantwoordenVerwijderen