donderdag 6 januari 2011

Vaas- en bloemkleuren met een vleugje kleurenleer



Kleur werkt op ons gevoel. Vandaar dat we haar gebruiken als taal, als expressiemiddel. Kleur heeft een grote invloed op de sfeer in een woonhuis.

Primaire kleuren
Rood, geel en blauw zijn primaire kleuren; dat wil zeggen pigmenten die niet verkregen kunnen worden door mengen van andere.

Geel is een opvallende, energieke kleur, die het meeste licht bevat. Ook al maakt geel vrolijk, er zijn maar weinig vazen met een geel glazuur gebakken. Geel roept associaties op met zonneschijn en kan prima gebruikt worden om een donkere hoek op te vrolijken. Geel keramiek gevuld met margrieten, zonnebloemen, forsythia of lelies zorgt voor een kleurenfeest.

Rood is een warme, krachtige kleur. Er is veel rood keramiek gebakken. Een duidelijk statement in elk interieur. Het gebruik van rode vazen is gewaagd, omdat ze het plantenmateriaal makkelijk domineren. Perfect voor een rode vaas zijn bloemen zonder blad of met donkerrood gebladerte.

Blauw is een kleur die rust, ruimte en koelte uitstraalt. Blauw valt van veraf niet goed op. Blauwe vazen combineren goed bij alle kleuren bloemen, omdat bladgroen aan blauw verwant is. Blauwe vazen brengen frisheid in de kamer vooral als ze gevuld zijn met wilde hyacinthen, gentianen, korenbloemen, anemonen of riddersporen. Blauwe vazen tegen een gele achtergrond of gevuld met gele bloemen doen denken aan zomer, vakantie en strand.

Secundaire kleuren
Secundaire kleuren zijn een mix van twee primaire. Blauw en geel maken groen, geel en rood maken oranje, en rood en blauw vormen paars.

Groen is een menging van geel en blauw. Groen werkt kalmerend, ontspannend en geeft rust. Het ligt in de kleurencirkel tussen de koude en warme kleuren in. Een groene vaas of bloempot valt nooit uit de toon vanwege het bladgroen.

Oranje is een menging van geel en rood. Oranje is een warme, optimistische, levendige, feestelijke kleur. De meest gebruikte kleur voor keramiek in de jaren zeventig. Oranje is een moeilijke kleur voor vazen, omdat het een opvallende kleur is. Goudsbloemen en oostindische kers passen er goed bij. Oranje bloemen en bessen worden meestal gebruikt in herfstarrangementen.

Paars is een menging van rood en blauw. Paars komt over als chique, verfijnd, gedistingeerd, waardig en plechtig. Het is een kleur die in het oog springt. Er zijn bijna geen vazen met glanzend paars glazuur gebakken, wel met mat glazuur. Paars komt niet vaak voor in de natuur. De bloemen iris, gentiaan, viooltje, lavendel en sering kennen ieder een andere nuance paars (violet). Pasteltinten als roze en lila bevatten veel wit en tonen daardoor zacht en lieflijk in blauwe of paarse vazen.

Tertiaire kleuren
Tertiaire kleuren zijn kleuren die ontstaan door menging van een primaire en een secundaire kleur. Okergeel, olijfgroen, donkergroen, donkerrood, bruin, roze en lila bijvoorbeeld. Door wit toe te voegen wordt een kleur lichter, door zwart toe te voegen wordt een kleur donkerder.

Bruin is een mengkleur van rood, geel en blauw. Aardekleur bruin komt in de natuur veel voor en geeft dan een positieve associatie. Bruin zijn bijvoorbeeld boomstammen, de bladeren in de herfst en een vruchtbare bodem. Samen met oranje is bruin de meest gebruikte kleur voor steengoed in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Een vaas in bruintinten is vooral mooi met gele, roestbruine en oranje bloemen erin.

Zwart, wit en grijs
Als licht volledig wordt teruggekaatst zien wij dit als wit. De meeste witte vazen zijn gemaakt van porselein en niet van steengoed. Wit is een aanbevolen 'kleur' in ruimten die smal, laag of klein zijn. Witte vazen en bloemen zijn lichtgevend en daardoor perfect voor een donker plekje.

Grijs is een menging van wit en zwart. Zelden gebruikt in glazuren op West-Duits aardewerk. Grijs kan met elke andere interieurkleur gemengd worden; het is een elegante, chique 'kleur'.

Wanneer er geen of weinig licht wordt teruggekaatst zien wij dit als zwart. Een mysterieuze 'kleur' die overal bijpast. Zwart is uitermate geschikt om kleuraccenten mee aan te brengen. Zwarte bloemen bestaan niet.

Bonte vazen
Een meerkleurige bos bloemen voor een vaas met verschillende glazuurtinten leidt meestal tot een nerveus makende aanblik. Je kunt voor een bonte vaas beter bloemen in één tint kopen. Kies bloemen uit die qua kleur terugkomen in het glazuur. Het kleurengamma en vormenspectrum van de natuur is gelukkig onuitputtelijk. Het reikt van de bleekste amandelbloesem via helrood tot en met fluweelrood dat zwart benadert. Zelfs binnen een kleur zijn er eindeloos veel toonvariaties en subtiele mengingen. Genoeg uitdagingen dus om je bonte vaas fraai mee te bebloemen.

Gelukkig zijn er ook vier neutrale 'kleuren' waarmee je bonte vazen altijd fraai kunt vullen: groen (bladeren van diverse planten), bruin (hout, takken, herfstbloemen, droogbloemen van vele soorten), grijs (Stachys lanata, Cineraria maritima, Eucalyptus) en wit (sneeuwklokjes, rozen, gipskruid).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten