dinsdag 7 december 2010

West-Duits keramiek: de tentoonstelling

Uit de webwinkel van Fire and flame


West-Germany-keramiek werd gemaakt in de tijd dat Duitsland verdeeld was in oost en west. In de  periode 1945-1990 is er door een groot aantal fabrieken veel geproduceerd. Veel in zowel kwantiteit als kwaliteit. Met een kleurenrijkdom die niet eerder en niet later vertoond is. De vazen en andere objecten behoren tot de extremen in de decoratieve kunst. Een fantastisch kleurrijk tegenwicht in de donkere periode van de Koude Oorlog.


Sommige mensen vinden de West-Germany-vazen lelijk, maar lelijk is een subjectief begip en bovendien tijdsgebonden. Sommige 'lelijke' vazen worden topstukken in een verzameling of worden wel gewaarderd in een andere tijd. De vazen behoren niet tot één stijl, maar tot een hele reeks aan stijlen. Van figuratief tot abstract en van traditoneel, via glad druipglazuur tot dik 'fat lava' en kraterrijk vulkaanglazuur. Een enorme variëteit in vorm, kleur en concept. Elk bijvoeglijk naamwoord is van toepassing: elegant, robuust, klein, kleurrijk, mega, ... Er zit voor elk wel wat wils tussen.


De tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek Amsterdam zet de West-Germany-vazen in een nieuw perspectief. Waarschijnlijk komen er bij oudere generaties herinneringen naar boven. Voor jongere generaties is er het retrogevoel. Stap in de bonte vazenwereld en laat je verrassen. Veel kijkplezier!

2 opmerkingen: