Periode: 1948-1996 (nu merknaam van Scheurich)
Ontwerpers: o.a. Kurt Tschörner, Hanns Welling, Adele Bolz, Heinz Siery, Gerda Heuckeroth, Jutta Johani
Bijzonderheden: Het bedrijf begon in 1905 als Klein & Schardt. Rudolph Schardt gaf het bedrijf in Rheinbach in 1948 zijn nieuwe naam Ruscha. De nieuwe firmanaam werd samengesteld uit de eerste twee letters van de voornaam van oprichter (RUdolph) en de eerste vier uit zijn achternaam (SCHArdt). Het werk uit de eerste decennia is van hoge kwaliteit en handgeschilderd. Ze maakten vooral vazen en zijn befaamd om hun muurkeramieken. Vaasmodel 313 (met oor) van Kurt Tschörner uit 1954 groeide uit tot een klassieker. Ruscha heeft nooit bloempotten gemaakt. Toen Ruscha in 1996 zijn deuren sloot, kocht Scheurich de naam en vele designs en die worden nu verkocht onder de naam Ruscha Art. Ook Otto Keramik nam enkele designs uit de inboedel van Ruscha over. Twee grote reliëfs uit de in 1998 gesloopte fabriek aan de Koblenzer Straße zijn ingemetseld in de nieuwe Raiffeissenbank aan de Hauptstraße 36-46.
Signatuur: Ruscha gebruikte zowel rode als witte klei.
Op de bodem staat vaak een driecijferig modelnummer gevolgd door een enkel nummer waarbij 1 staat voor het kleinste model en 6 voor het grootste exemplaar. Er zijn ook modellen waarop de hoogte in centimeters staat. Ruscha heeft enkele modelnummers hergebruikt.
Op de keramieken staat vaak in gestempeld handschrift 'Ruscha handgemalt'. Huidige eigenaar Scheurich labelt nu ook nog producten met 'Ruscha', maar dit zijn producten in massaproductie die niet meer handbeschilderd zijn.
Ruscha gebruikte ronde stickers.
Sinds kort ben ik in het bezit van een zwarte vaas met oor en schenktuit. Onderop staat Ruscha Paris. Gedrukt nr. 332 en geschilderd tussen haakjes (121) Ik vind het een aparte vaas met straatbeeld en vrouw met 2 poezen.
BeantwoordenVerwijderenKunt u me meer vertellen over deze vaas?
Bij voorbaat hartelijk dank, K.Luijken
Hello there,
BeantwoordenVerwijderenit is not Adele Bölz but Adele Bolz (without the dots).