maandag 26 augustus 2013

Boeken: Karlsruher Majolika 1901-2001


De firma Karlsruher Majolika bestaat al sinds 1901. In 2001 verscheen een prachtig jubileumboek van de hand van Monika Bachmayer en Peter Schmitt onder de titel 'Karlsruher Majolika 1901 bis 2001. 100 Jahre Kunstkeramik des 20. Jahrhunderts'. De firma is vandaag de dag nog altijd een van de vooruitstrevende keramiekfirma's van Duitsland. Het jubileumboek laat zien hoe dat zo gekomen is. Als je door het boek bladert - 234 bladzijdes -  dan krijg je verschillende kunststromingen te zien: Jugendstil, Expressionisme, Bauhaus en ook werk uit de moderne tijd. 

Het kloeke boek (33 x 24,5 centimeter) is rijkelijk geïllustreerd. Het is een waar genoegen om al die vazen, theepotten, beeldjes, schaaltjes, likeurkannetjes, pennensets en nog veel meer te bekijken.

Maar het blijft niet bij kijken. Er is ook achtergrondinfo. Waarbij het overigens bijzonder opvalt dat aan de Tweede Wereldoorlog bijster weinig woorden worden gewijd, maar ja het is dan ook een jubileumboek. In het boek staat per productnummer ook wie de ontwerper ervan is en het tijdvak waarin de items gefabriceerd werden. Sommige objecten zijn later in de jaren tachtig hergefabriceerd wat de waarde onder verzamelaars nadelig beïnvloedde. Opvallend goed is dat elk nummer oplopend slechts een keer gebruikt is en dat maakt het opzoeken heel makkelijk. Andere firma's hadden daar een voorbeeld aan kunnen nemen!
Kunstenaarsbiografieën ontbreken ook al niet. Plus een overzicht van gebouwen waarin of waarvoor grote keramieken wandmozaïeken of beeldgroepen staan.


Reliëf op het voormalige Raadhuis aan de Stephansplatz in Konstanz van Johannes Grützke, 1997

Het boek is alleen nog antiquarisch te verkrijgen. Daarbij zit je al gauw op 100 euro inclusief verzendkosten, dus het loont om prijzen te vergelijken. Ik heb exemplaren van 60 euro gezien, maar ook van 300. In Nederland is het boek niet beschikbaar voor inter bibliotecair leenverkeer. Er is geen enkele bibliotheek dat het heeft en ook in Duitsland hebben de grote bibliotheken het boek niet.

Enkele wandtegels gemaakt naar ontwerp van Werner Meschede door Karlsruher Majolika vanaf 1963

Karlsruher Majolika 1901 bis 2001. 100 Jahre Kunstkeramik des 20. Jahrhunderts / Monika Bachmayer und Peter Schmitt . - Karlsruhe: G. Braun Verlag, 2001. - ISBN: 3765082597. - 234 Seiten. Mit zahlreichen, meist farbigen, Abbildungen. Format: H. ca. 33 cm x B. ca. 24,5 cm. Farbig gestalteter Kartoneinband. (Hardcover). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten