woensdag 4 maart 2020

Uitstapje naar Walther Glas



Een uitstapje van keramiek naar glas dit keer. Zelfde tijdperk, zelfde doel (bloemen!), maar ander materiaal.

Walther Glas werd in 1865 opgericht in Saksen, Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd de firma in 1950 onteigend (Oost-Duitsland). In 1951 begon de productie opnieuw, maar toen in Siebenstern in West-Duitsland.


Hieronder enkele voorbeelden van populaire vazen van Walther Glas. Heiner Düsterhaus is een van de ontwerpers geweest bij de firma. Hij werd in 1949 in Paderborn geboren.







Walther Glas was tot 2013 gevestigd aan de Glashüttenweg 23, 33014, in Bad Driburg-Siebenstern in Duitsland. In 2011 werd de firma net gered van een faillissement doordat de Tsjechische Otakar otkar de firma kocht. Daardoor behielden 200 van de destijds 350 medewerkers hun baan. Walther Glas maakte in 2013 met een jaaromzet van 25 miljoen euro nog altijd schalen, borden, taartborden, vazen, asbakken, lampen, bellen, bloembakken en veel meer. Helaas ging de firma in 2013 alsnog failliet. Toen was er geen redding meer mogelijk ook al waren er nog meerdere partijen die het bedrijf wilden overnemen. In de toptijd van Walther Glas werkten er overigens meer dan 800 mensen. 








Het voormalige bedrijfspand stond vervolgens jarenlang leeg. De stad Bad Driburg kocht het gebouw in 2016 en het zal afgebroken worden (of is dat al?), want de grond zal bouwterrein worden. Eerder wilde men er een vluchtelingenaccomodatie van maken.
Walther-Glas-Gebäude in Siebenstern 

Drie keer geschikt in solifleurs:



Groep van 3 vaasjes ontworpen door Heiner Düsterhaus






Geen opmerkingen:

Een reactie posten