maandag 4 november 2013

Mobach Keramiek


Mobach is vooral bekend door de manshoge plantbakken en -vazen. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw sierden de grof aardenwerken vazen van mat glazuur menig huiskamer. Deze vazen werden geproduceeerd in de fabriek aan de Kanaalweg en in Utrecht en ver daarbuiten verkocht bij luxe bloemenzaken en bij de winkel van Mobach aan de Choorstraat. De Mobach fabriek is nog steeds een toonaangevende kunstaardewerkfabriek, inmiddels geleid door de vijfde generatie Mobach. Een deel van de collectie is op die locatie ondergebracht in een museum dat eenmaal per jaar open is. Een korte geschiedenis en foto-impressie.
Geschiedenis
Het bedrijf werd in 1895 in Utrecht als de Utrechtsche Pottenfabriek opgericht door de uit een Friese pottenbakkersfamilie stammende Klaas Jan Mobach (40). Het begin van het bedrijf was zwaar. Hij leende een beginkapitaal van 500 gulden van de vermogende Utrechter Mr. van Beeck Calkoen en kon die niet terugbetalen. Rond 1900 wist Klaas in te spelen op de steeds populairder wordende Art-Nouveau vazen met strakke geometrische vormen. De grondslag van het bedrijf werden de roodbakkende klei met blauwe en groene matglazuren. De productie breidde geleidelijk uit en het assortiment werd vergoot. Alle volgende generaties werkten op traditionele wijze. Mobach bakt anno 2013 nog altijd hoogwaardig keramiek op handmatige wijze. Alle keramiek wordt of op de schijf gedraaid of met de hand uit kleirollen of -platen opgebouwd. Mobach keramiek is modern vormgegeven handwerk en wordt in kleine series of als unica gemaakt. Het draaien of handvormen, de glazuren en het bakproces zorgen ervoor dat ieder stuk keramiek uniek is. Alle keramiek wordt voorzien van het Mobach stempel, daarnaast wordt elke unica gesigneerd door de maker. Onder andere Piet Klaarhamer en Gerrit Rietveld ontwierpen in het verleden een aantal vazen voor Mobach.
Signatuur

De familie
Twee Mobachs van de vijfde generatie leiden het bedrijf. Kasper Mobach (51) volgde een opleding aan de kunstacademie in Kampen en is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor alle ontwerpen en de productie. Nicht Henriëtte Mobach (51) is verantwoordelijk voor de verkoop en de administratie. De vroegere eigeneaar Hans Mobach (74) werkt nog parttime. Hij is het gezicht voor de klanten en staat op beurzen als Maison & Object in Parijs en Ambiente in Frankfurt.
Kasper Mobach
Het gebouw
Het uit 1913 daterende fabrieksgebouw aan de Kanaalweg langs het Merwedekanaal, tezamen met drie bijbehorende woningen, hebben de status van rijksmonument. Het werd gebouwd in opdracht van Klaas Mobach.


Museum
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Mobach Keramiek in 1995 is in 1994 de Stichting Mobach Keramiek Collectie opgericht. Doelstelling van de stichting is het beheren, uitbreiden en exposeren van de Mobach keramiekcollectie. De voormalige kleiopslagplaats en de ruimte rondom de kolenoven uit 1922 dienen als expositieruimte. Eenmaal per jaar wordt er een nieuwe expositie ingericht naar periode of thema. De opening van de expositie valt samen met de Open Huisdagen. Het museum is éénmaal per jaar tijdens de Open Huis dagen op zaterdag en zondag geopend. In het museum is permanent een vitrine met werk uit 1895 tot ongeveer 1910 te zien.
Mobach Keramiek Collectie

Open Huis
Mobach Keramiek organiseert één weekend per jaar, in november, Open Huisdagen. Tijdens deze dagen is in de toonzaal een bijzondere bloemen-expositie te zien die is ingericht door een gerenommeerd bloemist uit binnen- of buitenland. In de pottenbakkerij wordt op vrijdagmiddag en zaterdag gedemonstreerd hoe het fabricageproces verloopt. In het Mobach Keramiek Museum wordt een selectie uit meer dan 110 jaar Mobach keramiek tentoongesteld.

Voor verzamelaars bestaat de mogelijkheid tijdens het Open Huis op de vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur 'oud' Mobach keramiek mee te nemen voor vragen als 'hoe, wanneer en door wie is mijn vaas of pot gemaakt?' Waardebepalingen worden niet gegeven, dit is het vakgebied van de taxateur.

Openingstijden tijdens de Open Huisdagen 2013:
Vrijdagmiddag 1 november 2013 van 13.00 uur tot 17.00 uur
Zaterdag 2 november 2013 van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zondag 3 november 2013 van 10.00 tot 17.00 uur (opening van toonzaal en museum).

Mobach Keramiek b.v.
Kanaalweg 24
3526 KM Utrecht
tel 030-2880290
fax 030-2896398
E-mail: info@mobach-keramiek.nl
Openingstijden toonzaal: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.


Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de website van Mobach op www.mobach-keramiek.nl en het artikel 'Bij Mobach aardewerk werken ze als in de 19e eeuw' van Jan Jansen in De Oud-Utrechter van dinsdag 1 oktober 2013.Fotoimpressie Open Huisdag zondag 3 november 2013Museum

Voorraad- en verkoopruimteHuidige oven

Bloemenarrangementen in Mobach keramiek in de toonzaal
 Terug in het museum met de allereerste oven plus attributen...


1 opmerking:

  1. We are reliable to provide Financing for your business at 3%,Services rendered - Refinance, Home Loan, Mortgage, Home Improvement, Car Loan, Hard money loan, Debt Consolidation, Line of credit, Business Loan, Personal Loan, International Loan.For more details Email: ( trustenquiry05@gmail.com )

    BeantwoordenVerwijderen