zaterdag 26 oktober 2013

Vazenontwerper Cari Zalloni van Steuler


De op 20 augustus 1937 in Athene geboren designer Cari Zalloni werkte voor Steuler van 1960-1976 en ontwierp onder andere de Zyklon-, Continua- en Facette-serie. Een nalatenschap in enkele foto's hieronder.


De firma Steuler werd opgericht in 1918 en bestaat anno 2013 nog wel, maar Steuler maakt sinds 1996 geen vazen meer. De gloriejaren van de firma vielen samen met het tijdperk waarin Cari Zalloni voor Steuler vazen ontwierp. De door Zalloni ontworpen series Zyklon, Continua en Facette zijn anno 2013 nog altijd zeer geliefd bij de verzamelaars van nu.

Cari Zalloni was van Grieks-Italiaans-Oostenrijke herkomst. Hij werkte in Oostenrijk, maar ook in Duitsland. Hij was beroemd om zijn unieke en gedurfde ontwerpen. Zalloni leeft vooral voort vanwege zijn ontwerpen in de optische industrie. Zijn Cazal-zonnebril viel op door de krachtige styling en de vele details. De naam van de zonnebril was overigens afgeleid van de eerste lettergrepen van zijn voor-en achternaam. Een uitspraak van hem over zijn brillen - maar zeker ook toepasbaar op zijn vazen - luidt als volgt: "Een designer brillencollectie die iedereen bevalt inspireert niemand. Een goed ontwerp moet je aan het denken kunnen zetten."
Een Cazal zonnebril
Cazal model 957 in zwart/goud-kleurig kleurstelling. Jaren 80 unisex model. Handgemaakt met serienummer.

Cari Zalloni overleed 3 juli 2012 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartoperatie. Hieronder enkele fraaie voorbeelden van zijn vazendesignkunst.

Naam serie onbekend

Zyklon
Facette

Continua

Helaas bezit ik niet alle afgebeelde vazen zelf, maar wie ze kwijt wil... ;-)

3 opmerkingen:

  1. hallo
    ik heb er nog een paar staan
    laat maar iets weten
    grtjes steve

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mail ajb naar renecvandam apestaart gmail punt com. Graag met foto en wat je ervoor wilt hebben ;-) Alvast bedankt!

      Verwijderen
  2. Witam. Mam jeden wazon na sprzedaż. Ten brązowy ze zdjęcia z blogu. Proszę o kontakt na e-mail kopczynska.mal13@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen