donderdag 15 november 2012

Picasso in Vallauris: inspirator voor West-Germany-designers?

Picasso in 1950
De Westduitse keramiekbedrijven hadden allemaal designers in dienst. Hun inspiratie kwam overal vandaan. Misschien werden zij ook wel geïnspireerd door Picasso, die vanuit de Franse stad Vallauris ook heel wat keramiek heeft gemaakt voor de Madoura potterie. Enkele van zijn stukken staan nu in een van de imposantste musea ter wereld: de Hermitage in Sint-Petersburg.

De stad Vallauris, gelegen in het zuiden van Frankrijk, staat al sinds de 16e eeuw bekend om haar pottenbakkerijen en keramiek. Picasso speelde in de twintigste eeuw een belangrijke rol in de ontwikkeling van de kunstambachten in die stad. De Spaanse schilder / beeldhouwer / keramist Pablo Picasso (1881-1973) bezocht Vallauris in 1946 voor het eerst. Na een workshop bij Madoura ontstond een goede relatie met eigenaren Suzanne en Georges Ramié en later met alle medewerkers van de fabriek. Gedurende 24 jaar ontwierp Picasso meer dan 600 items voor Madoura. Hieronder staan enkele van zijn in Vallauris gemaakte topstukken.
Hermitage in Sint-Petersburg
Lijken deze ontwerpen op hun Duitse zusjes van één of meer decennia later? Bespeur ik een vleugje Dümler & Breiden? U mag het zeggen.

Ter afsluiting even terug naar het Vallauris van nu. Gelegen aan de Côte d'Azur, nabij Grasse, is ook anno 2012 nog veel op keramiekgebied te bezichigen. In het kasteel aan de Place de la libération zijn het Nationaal Picassomuseum (Musée Picassso La Guerre et La Paix) en het museum van keramiek (Musée de la céramique) gevestigd. In Vallauris zetelt ook nog het museum van de pottenbakkerij en in de hoofdstraat zijn vele pottenbakkerijen en keramiekwinkels te bezoeken. Tenslotte vindt in Vallauris sinds 1966 ook tweejaarlijks de Internationale Biënnale van Hedendaags Keramiek plaats.

In 2013 verschijnt bij Gallimard het boekje Picasso et la céramique van Bruno Gaudichon. Een mooie uitgave met het werk dat Picasso voor Vallauris gemaakt heeft. Met prachtige foto's en uitklappagina's. ISBN 978-2-07--014044-2 (8,40 euro).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten