zaterdag 15 maart 2014

Scherven brengen geluk, maar hier laat je vazen maken

Balen! Die vijftig jaar oude vloervaas aan diggelen. In duizend stukjes. Heel prettig dat scherven geluk brengen, maar waar vindt je een bedrijf dat vazen repareert? En hoe zorgt u het beste voor de brokstukken?



U kunt het beste zo te werk gaan:
  • Bewaar alle stukjes die u kunt vinden.
  • Druk niets tegen elkaar aan; daar komen alleen maar splintertjes van en dat maakt het restaureren duurder.
  • Raak de breukvlakken niet aan met vette vingers.
  • Lijm of plak niets zelf, hoe makkelijk dat met sommige stukken ook lijkt te kunnen.
  • Verzamel de scherven in handdoeken of vloeipapier. Doe de allerfijnste scherfjes in een enveloppe.

Er zijn vele restaurateurs in Nedeland. Een daarvan is Hanne Friederichs, een zeer ervaren restaurateur. Elke laatste zondag van de maand is Hanne aanwezig in het Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen (Glaslaan 29; Drenthe) om gratis en vrijblijvend een prijsopgave en/of taxatie te geven. Ook is zij altijd aanwezig tijdens de kijkdagen van veilinghuis De Eland in Diemen. Ze heeft afleveradressen in heel Nederland. Kijk op www.dekoppele.nl (Assen).

Een indicatie van restauratiekosten is ongezien moeilijk te geven, want je moet het object in het echt bekijken. Een heel globale prijsindicatie: het repareren van een stukje glazuur eraf in één kleur kost 35 euro, een stukje eraf met meerdere glazuurkleuren komt op 45 euro. Een vaas met een haarlijn komt op 60 euro correctiekosten. Een hele scherf eraf weer netjes maken - afhankelijk van de grootte en de decoratie - komt uit op een bedrag tussen de 50 en 80 euro.

Tot slot: sommige verzekeringen vergoeden de restauratiekosten. Informeer daarnaar bij uw verzekering. Vaak wordt om een foto gevraagd: van het kapotte voorwerp en het gerestaureerde.

Wie adressen en richtprijzen heeft van andere restaurateurs: mail ze! Alvast bedankt.


Bron: Verzamelen, mei 2013 en mevrouw Friederichs van De Koppele.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten