woensdag 4 december 2013

Karlsruher majolika: wandtegels


Anthurium

De firma Karlsruher Majolika maakte al jaren wandtegels, maar in de jaren zestig van de twintigste eeuw gingen ze over op een andere vervaardigingsmethode. Ze gingen tegels fabriceren met reliëf. Dat zorgde voor een totaal andere beeldwerking dan tot dan toe gebruikelijk was bij het schilderen op het vlakke vlak. In de dieptes van het reliëf verzamelde zich namelijk het glazuur, wat zorgt voor de extra dieptewerking in de kunstwerken. Om de schoonheid van deze kunstvorm te laten zien, volgen hier een flink aantal Karlsruher Majolika-wandtegels. Met de Anthurium hierboven als leider...Tegelnummer 7412 wordt gesierd door Sneeuwklokjes
Canna: tegelnummer 7336 uit 1966. Ontworpen door Meschede en geproduceerd tot 1978 met een re-run in 1978
Kerstroos
Koningslelie: tegelnummer 7343 uit 1966

Zeldzame variant 7343 met rode achtergrond
Lelie
Lelie
Krokus

Dotterbloem
Narcissen
Keizerskroon
Lampionplant
Zelfde tegel en ontwerp, maar andere kleurstelling en dat komt niet door het maken van de foto
Nog een licht afwijkend kleurenpalet

Papavers
"Kakteenblüte"

Primula
Vuurdoorn
Zonnebloem
Zonnebloemen
Vingerhoedskruid
Lupine
Strelitzia
Magnolia
Koningskaars

Heggenroos
Selenicereus grandiflorus
Viooltjes
7516 Orchidee
Cattleya (niet in bezit; wie heeft hem en wil nummer 7514 kwijt?)

Zoals hierboven te zien is, varieert het formaat per bloem. Het ontwerp bepaalde de grootte. Ze zijn er onder andere van 40x28 centimeter, 34x25 centimeter en 24x15 centimeter.
Werner Meschede (1925-1981) heeft de meeste met bloemmotieven erop ontworpen, maar ook andere ontwerpers leefden zich uit in 3D. Aan het eind van de jaren zeventig (1978) stopte de productie van deze tegels. Het kleurrijke karakter ervan paste niet meer bij de toenmalige tijd. Ze werden in 1980 vervangen door de hieronder afgebeelde serie wandtegels in klein formaat met warme matte aardkleuren als crème, groen en bruin.
7885 Artischocke uit 1979
7953 Wiesendolde van  Fridegart Glatzle uit 1982
Maar in 1988 bleek de vraag naar de kleurvolle bloementegels toch nog groot en daarop gingen de kleurrijke reliëftegels in herproductie. Anno 2013 wordt er grof voor betaald voor juist die wandplaten op sites als eBay. Flower power!

Er zijn ook tegels gemaakt door andere ontwerpers. Ze zijn er niet alleen met bloemen of heilzame planten, maar ook met dieren. Ook een wereldkaart of de vier seizoenen behoorden tot het assortiment.

Vogels
Vissen
Wereldkaart met nummer 7718 van ontwerper Karl-Heinz Feisst uit 1972
Heilzame planten
Lente
Zomer
Herfst
Winter
En voor wie het echt groots wilde aanpakken, dan waren er nog hele badkamerbetegelsets... 140 centimeter bij 150 centimeter, met uitsparing voor de kraan en zeepbakjes...
Tot slot: de meeste tegels zijn rechthoekig of vierkant, maar er zijn ook andere vormen op de markt gebracht. Een voorbeeld hieronder. Ook van Werner Meschede overigens.

Vissenvorm
Zelfde vorm, ander glazuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten