Altijd al die dure Roth vaas willen hebben en dan liefst nog in een kleur die nooit gebakken is: roze, groen of blauw? Dat kan nu; een 3D-printer kan van aarde en water keramiek maken. Bijvoorbeeld die vaas die u al zo lang wilde hebben. Alles is mogelijk.
Met een 3D-printer gaat het niet om een afbeelding van een vaas of bloempot, maar om een echt stuk keramiek dat je ook kunt pakken en gebruiken. Je kunt er bloemen inzetten. Is het dan allemaal zo makkelijk? Ja en nee. Je hoeft niet te kunnen ontwerpen, maar je hebt wel een scan nodig van het object dat je wilt printen.
Een 3D-printer maakt van een digitaal bestand een driedimensionaal object. Er zijn verschillende soorten printers. De website ground3d.nl geeft een korte uitleg daarover. Zelf 3D-printen kan iedereen doen bij een FAblab, waarvan er in Nederland en België twintig zijn.. Op de meeste fablabs staan niet alleen 3D-printers, maar ook 3D-scanners, lasersnijders en fraseermachines. Elk Fablab heeft zijn specialismen. Keramiek printen kan bijvoorbeeld niet in Amsterdam, maar wel in Den Bosch en Limburg. Zie de website fablab.nl.
Er zijn verschillende 3D-printers voor thuis op de markt. De bekendste merken zijn het Nederlandse Ultimaker en het Amerikaanse MakerBot. Voor het maken van een eigen ontwerp is software nodig. Het makkelijkste programma is doodle3D voor op de iPad. Ook pottenbakken kun je met de iPad met de app Let's create! Pottery 2013. Met het tekenprogramma Autocad kun je van de iPad ook een simpele 3D-scanner maken. Het bedrijf MakerBot introduceerde vorige maand ook een 3D-scanner voor thuis.
Een tentoonstelling over 3D-printen is vanaf 5 april te zien bij galerie CNCPT13 in Amsterdam. Daarnaast zijn er 3D-printers aan het werk die ter plekke objecten produceren.
Artikel gebaseerd op Bakken of printen / Bianca Stigter in NRC Weekend van zaterdag 23 maart en zondag 24 maart 2013.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten