zondag 21 april 2013

Weggeefwinkels: alles voor niets

In de weggeefwinkel is het eerste artikel gratis en het tweede vaak ook. Er zijn inmiddels bijna 40 weggeefwinkels in Nederland. Goed voor je knip en voor de wereld.


Portemonnee leeg en toch zin om een vaasje te scoren? Ga dan eens langs bij de weggeefwinkel. Daar mag je gratis meenemen wat je wilt. De collectie wisselt elke dag. De vestiging in Almere heb ik al regelmatig bezocht en ik kwam nooit met lege handen thuis (maar eerlijk is eerlijk: een vaasje heb ik er nooit gescoord). Heb er wel vaasjes gebracht, dus er zijn mensen die nu een voormalig collectie-exemplaar van mij in huis hebben staan ;-)

De Winkel zonder kassa in Almere Haven is meer dan een weggeefwinkel, het is een ontmoetingsplaats. De koffie is gratis, maar vanaf het tweede kopje moet betaald worden simpelweg omdat er te veel mensen op afkomen. Elke bezoeker mag maximaal 1 artikel meenemen. De reden daarvoor is dat er handelaren kwamen die televisies en koelkasten (echt waar die staan er ook!) meenamen en ze vervolgens op Marktplaats verkochten. Dat is vals spelen.

De diverse weggeefwinkels in Nederland hebben allemaal hun eigen spelregels, maar over het algemeen is het aan te raden om zelf iets mee te nemen. Sommige winkels blijken namelijk ruilwinkels: voor elk gebracht artikel krijg je de mogelijkheid om zelf ook een artikel mee te nemen.
Zie weggeefwinkels.nl/ voor een volledig overzicht. Daar vind je ook de adressen en openingstijden. De winkels hebben een hoge omloopsnelheid: dan zijn ze er en plotseling zijn ze weg. Dat komt ook omdat ze vaak in slooppanden zitten of in panden die tijdelijk leeg staan. De oudste weggeefwinkel van Nederland zit overigens in Leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten