zaterdag 18 augustus 2012

West Germany-vazen printen???


Je hoort en leest de laatste tijd veel over 3D printers. Als vazenverzamelaar wordt je dan nieuwsgierig of een dergelijke printer ook wat voor een keramiekliefhebber kan betekenen. Kun je een vaas 3D printen? Kun je een vaas een verpletterend mooi 'glazuur' geven in de computer en dat ook fysiek op tafel krijgen? Kun je zeldzame West Germany vazen anno 2012 bijprinten? Om antwoorden te krijgen, toog ik naar ProtoSpace in Utrecht, waar ik door Wessel werd rondgeleid langs de diverse 3D-printers en de objecten die ermee gemaakt zijn.
Nijverheidsweg in Utrecht

Diverse labgebruikers hebben al bloemenhouders gemaakt. Enkele voorbeelden van kunststof bloemenhouders hieronder.
Ze zijn vaak naast kleurig ook nog functioneel. Deze zien er heel erg plastic uit, maar het kan 'aardewerk-eriger'. Voor onderstaand vaasje van zo'n 15 centimeter hoog heb je een speciaal poeder, lijm en een 3D printer nodig en ongeveer een uur wachttijd. Onderstaand vaasje is geprint op de Ultimaker.

Zou je hieraan ook een oor willen toevoegen, dan moet je vooraf bedenken hoe je die straks gaat bevestigen. De printer kan hem niet standaard meeprinten. Overigens hebben geprinte vaasjes hetzelfde probleem als die van keramiek: ze kunnen stuk. Je kunt bij een breuk wel een ontbrekend stukje in 3D tekenen en printen om zo het vaasje weer repareren.
Ook geprinte vazen zijn breekbaar
Er kan meer. Het is ook mogelijk om op al gebakken keramiek teksten te laseren. Nieuwe tegeltjeswijsheden bijvoorbeeld.

Maar er is geen pottenbakkersschijf, geen oven, dus er wordt niets gedraaid of gebakken. Dat maakt het creëren niet makkelijker, want je moet weer andere kwaliteiten bezitten. Je moet een behoorlijke vaardigheid hebben/krijgen in het gebruik van 3D tekensoftware om vazen te printen. Veelgebruikte 3D tekenprogramma's zijn Rhino en Sketchup (van Google). Een uitgebreide lijst van 3-D computerprogramma's staat op Wikipedia.

Wil je liever en met de pottenbakkersdraaischijf aan de slag en met een 3D-printer werken? Maak dan een mal met de 3D-printer en gebruik die om op traditionele wijze een vaas te pottenbakken en glazuren.

Kun je niet tekenen, maar heb je foto's uit diverse hoeken van een bestaande vaas? Dan biedt Autodesk 123D uitkomst. Dan kun je die fraaie Scheurich vaas of die heel dure Roth printen en je verzameling uitbreiden. Als je veel talent hebt, kun je ook zelf een verbluffend patroon voor op de vaas ontwerpen. Die vind je dan in geen enkel boek terug.

Als je dan wat moois ontworpen hebt - door zelf te tekenen of door software naar 3D te vertalen vanaf foto's - heb je alleen een 3D-printer nodig én genoeg geduld voor het wachten op je print. Ik hou het vooralsnog op rommelmarkten afstruinen ;-)

Meer informatie/zelf eens rondkijken
FabLabs hebben regelmatig workshops tegen betaling of gratis inloopspreekuur. Daar kun je al je vragen stellen en als je al bedreven bent in 3D tekenen ook meteen aan de slag. Gebruik van de machines is gratis, voor de materialen moet betaald worden.

ProtoSpace (FabLab Utrecht)
Nijverheidsweg 16 B
Postbus 10152, 3505 AC Utrecht
Telefoon 030 - 223 0875

FabLab Amsterdam

In NRC Weekend van zaterdag 6 augustus/zondag 7 augustus 2011 stond op pagina 15 een artikel getiteld Evolutie van de 3D printer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten