zaterdag 5 februari 2011

Vaasvoeten lezen: firmastickers en kleikleur

Etiketten van Scheurich in de periode 1948 tot nu
Firmasticker
Firmastickers zijn niet alleen alleen handig om je aan de naam van de fabriek te helpen, maar ze geven soms ook een indicatie van de fabricageperiode. Sommige fabrieken gebruikten namelijk in een bepaalde periode een etiket en na dat tijdperk weer een andere.

Om het moeilijker te maken: op sommige vazen zitten stickers die niet wijzen op een fabriek, maar op een distributeur of verkoper (winkel).

Naamstickers ontbreken helaas vaak door ijverig poetsen of simpelweg door het herhaaldelijk met water vullen van de vaas. Als de fabriekssticker ontbreekt (of er nooit opgezeten heeft), dan is het gokken welke firma de vaas bakte.

Kleikleur
De kleikleur geeft informatie over de herkomst van de vaas. Scheurich en Bay gebruikten altijd witte klei voor hun vazen, dus als je een andere kleur aantreft dan kun je deze twee firma's gelijk uitsluiten. De kleikleur is meestal zichtbaar op de sta-rand van de vaas, maar natuurlijk helemaal niet als de vaas van boven tot onder en van binnen tot buiten geglazuurd is.

1 opmerking:

  1. Geweldig, deze info. Nu weten we meteen dat onze vondsten van vanmorgen (rommelmarkt Waterloo) uit de jaren '60 zijn.
    Schitterende blog! Proficiat!

    BeantwoordenVerwijderen